Perspresentatie

Wonderful Wicked

Op 11 oktober verhuisde cast en creatives van de musical Wicked van repetitieruimte Focus naar hun thuisbasis voor het komend jaar, het AFAS Circustheater. Musicalworld pakte de bezemsteel naar Scheveningen voor de volgende reportage.

Vanaf de premiere op Broadway in oktober 2003, is Wicked een enorme hit. Niet alleen op Broadway maar ook 2 nationale tours door Noord Amerika, de West End productie en de diverse internationale producties (Australie, Tokio, Duitsland, Finland red.) zorgen elke avond voor uitverkochte theaters. Wereldwijd zagen meer dan 28 miljoen mensen de voorstelling en vanaf 26 oktober kan ook het Nederlandse publiek kennis maken met deze unieke musical.
Wicked vertelt het verhaal van de onwaarschijnlijke vriendschap tussen de blonde, populaire en stijlvolle Glinda en de groene, onbegrepen en strijdlustige Elphaba. Wicked is een musical waarin niets is wat het lijkt en waarin vriendschap, eigenzinnigheid en oprechtheid weten te overwinnen.

Een van de hoofrollen, die van de groene heks Elphaba, zal gespeeld gaan worden door Willemijn Verkaik. “Elphaba is een meisje wat groen geboren wordt, daardoor niet geaccepteerd wordt door haar omgeving (zelfs niet door haar vader) en dus heel strijdlustig is omdat ze continu voor haarzelf moet opkomen.
Ze moet steeds bewijzen dat ze ook iets te melden heeft, dat ze niet gek of slecht is omdat ze ‘toevallig’ groen is. En dan ontmoet ze Glinda wie haar tegenpool in alles. Ze zou nooit geloven dat er in Glinda iets zit wat ze zou waarderen maar toch leren ze elkaar beter kennen en respecteren en ontstaat er zelfs een mooie vriendschap. Het is een meisje wat nooit geaccepteerd is maar door de show heen ook leert dat zij misschien ook wel anders naar de dingen kan gaan kijken dan dat ze altijd gedaan heeft”, aldus Willemijn.

De rol is niet geheel nieuw voor haar. Musicalworld sprak Willemijn in 2007 toen ze op het punt stond om naar Stuttgart af te reizen om daar het Wicked avontuur voor 3 jaar aan te gaan . “Dat was prachtig om te mogen doen, heel nieuw en heel erg spannend. Voor mij de eerste echte nieuwe rol die ik mocht gaan neerzetten waar mensen nog nooit van gehoord hadden. Ik heb in Keulen ook We Will Rock You gedaan (understudy Scaramouche, Killer Queen en Ozzy red.), maar daar was ik niet de 1e cast. Om echt iets heel nieuws neer te zetten was spannend maar ik heb het op mij af laten komen en hard voor gewerkt en dat werd een hele mooie ervaring.”

En dat harde werken werd gelukkig ook door anderen gezien. Zo heeft Willemijn voor de Nederlandse productie geen auditie hoeven doen en werd ze dit jaar middels een poll op de Broadway website van Wicked uitverkozen tot de ‘Beste Elphaba van de wereld’. “Ik vond het een ontzettende eer om die poll te winnen, dat ze je uberhaupt volgen al. Broadway is toch een soort van walhalla en dat ze daar dan bezig zijn met andere Elphaba’s is gewoon gaaf”, aldus Willemijn.
Maar ook in Nederland heeft ze inmiddels haar visitekaartje afgegeven. Met ijzersterke optredens tijdens de Musical Sing-a-Long en het Musical Awards Gala heeft ze zichzelf op de kaart gezet. “Het is een overweldigend gevoel hoe mensen reageren en hoe warm ze me onthalen. Ik doe dit werk met hart en ziel en als mensen je dan dat soort waardering en lieve berichten teruggeven is dat heel tof.”

Naast Willemijn zal Chantal Janzen te zien gaan zijn in de rol van de populaire heks Glinda. Willemijn heeft al diverse Glinda’s tegenover haar gehad welke allen iets anders meebrachten op het podium. “Het is heel belangrijk dat er chemie is tussen die 2 rollen. Natuurlijk moet je Glinda goed kunnen spelen en zingen, maar die chemie tussen die 2 is erg belangrijk. Het is goed dat er verschillende ‘Glinda’s’ op het podium staan, dat merk ik nu ook weer met Chantal. Zij geeft me zoveel nieuwe impulsen en we mogen elkaar erg graag en dat ga je ook zeker terugzien op het toneel”, aldus Willemijn.

En dan is er de Prince Charming van het stuk, Fiyero, gespeeld door Jim Bakkum. Understudy voor de rol is Kelvin Wormgoor. “Fiyero is de prins van de Munchkins. Hij is een goed uitziende man, werkt in 1e instantie niet hard en gelooft in zwierend door het leven gaan en het komt goed. Geniet van alles om je heen en relax!. Dat gaat samen met een bepaalde houding. Hij is een prins, hij weet dat hij er goed uitziet en leuk gevonden vond, dus hij vindt zichzelf een perfecte man. Maar op een gegeven moment realiseert hij dat er veel meer is dan dat en wordt hij meer gevoelig en emotioneler.”

Kelvin is al druk bezig om zich de rol eigen te maken. “Ondanks dat ik geen vaste speeldagen heb of ga krijgen, heb ik natuurlijk wel speelgarantie. Ik ben nu dus al wel bezig om teksten te leren en me in de rol te verdiepen. Tijdens de repetities kijk ik ook veel naar Jim en luister ik wat de regiseuse (Lisa Lebuillou red.) te zeggen heeft want nu is ze er nog. Na de premiere gaat ze weer terug naar Amerika dus ik pak nu mee wat ik pakken kan”, aldus Kelvin.
Maar in 1e instantie heeft hij een vaste rol in het ensemble en is hij erg blij met zijn track. “Ik heb inderdaad een aantal leuke zinnen om te zeggen en te zingen maar belangrijker vind ik nog het aandeel van het ensemble in dit stuk, die is heel groot namelijk. Wij versterken het verhaal en de muziek en moeten een enorm contrast zijn met Elphaba. Als wij niet krachtig genoeg zijn dan ga je namelijk minder mee met de verhaallijn van Elphaba. Te gek dus om daar onderdeel vanuit te mogen maken.”

11 October 2011
N.v.t.
Scheveningen
AFAS Circustheater
http://www.musicals.nl
wicked, chantal janzen, jim bakkum, willemijn verkaik, stage entertainment, roel vente, joop van den ende, erwin van lambaart, bill van dijk, pamela teves, scheveningen, circustheater, the lion king, tarzan, mary poppins