Zoek – Kwatta

Artikel: Recensie
Voorstelling: Première
Datum: 22-09-2019
Theater: Het Badhuis
Lokatie: Nijmegen
Website: https://www.kwatta.info/
Auteur: Jeroen

Er zijn geen open speeldata, het is geen musical of muziektheater. Toch is Zoek van Kwatta het bespreken waard.

We waren wat misleid door de omschrijving spannende, muzikale voorstelling bij de nieuwste Kwatta-productie. De hoeveelheid muziek is namelijk minimaal, wat de voorstelling eigenlijk buiten de scope plaatst van deze website. Toch is de voorstelling zo mooi, dat we hierbij een uitzondering maken. En dat terwijl deze voorstelling waarschijnlijk niet eens te bezoeken valt, omdat deze op scholen wordt gespeeld.
Zoek is een sprookje voor acht jaar en ouder. Hoewel er voor hele jonge kinderen misschien wel wat enge dingen in zitten, is het vooral het thema wat deze grens bepaalt: ongeveer de leeftijd van de hoofdpersoon in dit verhaal. De voorstelling gaat over het moeten missen van iemand, en hoe je daarmee omgaat.

Als de voorstelling begint zien we Bregje op bed liggend, rillend van de kou. Ze kan niet slapen. Haar ouder proberen hier wat aan te doen, met een stapel dekens, en het vertellen van een sprookje: een verhaaltje dat duidelijk gebaseerd is op Bregje zelf, maar Bregje wil het niet horen. Als de ouders weg zijn probeert ze via een walkie-talkie contact te leggen met Alex, maar die reageert niet. Dan gebeurt er iets merkwaardigs. Bregje belandt in een vreemde wereld. Ze ontmoet een jager die op zoek is naar de rivier, maar deze niet kan vinden. Hij wil naar de overkant, waar de geliefde die kwijt is zich zou moeten bevinden. Een gigantische zwaan verschijnt, maar zegt niets. Dan is er ook nog die oude vrouw, die haar hondje kwijt is. De rivier blijkt zich te verplaatsen, en dus niet makkelijk te vinden. Uiteraard is ook Bregje iemand kwijtgeraakt die haar dierbaar is, en zal dit avontuur haar een manier vinden daar mee om te gaan.

Opvallend is de vormgeving van het stuk. Het podiumbeeld bestaat vooral uit steriele verlichting en gordijnen, die in een soort s-vorm hangen. Met wat schuiven verandert de locatie in het stuk, en doordat de ophanging schuin is, gaat dit schuiven soms ook nog vanzelf. Het plaatje is prachtig, en de associatie die voor de hand ligt mooi gevonden. Het geluid zorgt voor een beklemmende sfeer. De driepersoons cast speelt het fraai. Uiteraard ligt de focus op Bregje. Pleun de Roode weet haar jonge emoties prachtig te tonen. Dan weer angstig en klein, dan weer met een schijnbaar ridderlijke moed. De overige rollen worden knap gespeeld door Marieke van Leeuwen en Folmer Overdiep. De liefdevolle ouders, de vreemde personen in de droomwereld en de dieren.

Zoek is een schoolvoorbeeld van hoe mooi theater kan zijn en hoe het pittige thema’s toegankelijk kan maken. Het valt te hopen dat er een hoop kinderen zijn die dit mogen gaan zien.Fotos

musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)