Recensie

All Shook Up: tussen Sex en Shakespeare

Als één van de laatste in de vloedgolf van premières van deze maand woonde Musicalworld All Shook Up - Love Me Tender in het Chassé Theater in Breda bij. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

Een mengsel met in de basis interessante ingrediënten. Decors, belichting en kostuums die dik in orde zijn én een zeer getalenteerde cast die het gelikte geheel uit mag voeren. Desondanks laat het eindproduct een onbevredigend gevoel achter. Dit komt voornamelijk door de karikatuurstijl waarin gespeeld wordt. Wellicht poogt men daarmee zichzelf minder serieus te nemen. Het zal echter niet de bedoeling zijn dat de toeschouwer hetzelfde met de acteurs en het stuk doet. Ook sommige tekststukken die tenenkrommend werken helpen niet. Als in het dagelijks leven iemand “Een goede dag-schotel” roept, is dat een rechtvaardige reden om rechtsomkeer te maken. Het drie keer in een musical te moeten horen is treurig.

Het is echter met name de chemie tussen de twee belangrijkste personen in de voorstelling (Chad en Natalie/Ed) die ongeloofwaardig is. Waarom valt het “stoerste wijf” van de show zà³ voor een net ontslagen bajesklant die meer vrouwen dan maaltijden lijkt te verslinden ? En waarom ziet deze macho haar niet staan als Natalie, maar heeft hij merkwaardigerwijs wel ineens vlinders in zijn buik voor Ed ? Zelfs twee top musicaltalenten als René en Brigitte lukt het niet om zo’n volstrekt bizar gegeven geloofwaardig over te brengen.

Dat de nummers van beiden nergens echt interessant worden, ligt dus niet aan de vocale prestaties maar aan het ontbreken van een band die de toeschouwer met hun karakters heeft. Het karakter dat het meest overeind blijft in deze aanpak is dat van Dennis (Joey Schalker). Als de sullige, ietwat onzichtbare aanbidder van Natalie is hij het meest geloofwaardige personage van deze musical. Het is dan ook niet geheel verbazingwekkend, dat zijn solo veel applaus oogst en blijft hangen. Ook de “mama’s” (Gemma en Erica) krijgen na de pauze de kans om hun vocale kwaliteiten te tonen en benutten deze ten volle. Daniëlle Veneman — de rondborstige museumdirectrice Sandra waar zowel Chad als Jim voor vallen- laat na de koffie horen dat ze meer is dan een mooie dame. Tommie Christiaan is gegroeid door High School Musical. Hij en zijn charismatische tegenspeelster Cinthia de Neef hebben een kleinere rol in deze voorstelling maar spelen deze wel met verve. Een mooi stel. Harry Slinger krijgt als Sherrif Earl (de rechterhand van Matilda) weinig kans om echt indruk te maken.

Het voelt alsof er in deze All Shook Up - Love Me Tender net iets teveel zaken door elkaar geroerd zijn. Daardoor blijft het eindresultaat ergens hangen in een niemandsland tussen Sex en Shakespeare. Uiteindelijk te weinig van het één noch het ander om het echt interessant te maken. Blijft staan de kwaliteit van cast, decor, muziek, geluid, kostuum en belichting. Toch is die kwaliteit in dit geval niet voldoende om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren.
22 November 2009
Première
Breda
Chassé Theater
http://www.musicals.nl
all shook up, love me tender, elvis presley, rené van kooten, brigitte heitzer, joop van den ende, stage entertainment, tommie christiaan, jan rot, harry slinger, gemma van eck, evita, high school musical, les miserables, freek bartels, paul eenens,