Interview

Danny Rook & René van Kooten over Hamelen

We mogen natuurlijk niet teveel verklappen maar ik vindt Danny de leukste grap. Hahaha! Maar ik meen het wel heel positief hoor!

Zijn jullie al klaar voor de premiere?
Rene:Jawel, maar de premiere is ook een moment opname. Natuurlijk is die heel belangrijk voor de producenten en voor de recensies, maar ik heb zelden een premiere gezien die een van de betere voorstellingen was, integendeel, vaak wordt de productie alleen maar beter na de premiere.
Danny:Ik heb nog nooit een premiere meegemaakt, voor mij wordt het dus de 1e keer dat ik een premiere ga spelen.
Al zenuwachtig?
Danny:Nu nog niet, maar misschien maandag wel. Wat ik bij mijn vorige shows had, is dat ik een video band mee naar huis kreeg en die moest ik thuis uit mijn hoofd leren. De week erna moest ik dan gewoon op. Natuurlijk repeteer je nog wel een paar keer met de regiseur en met het orkest, maar dan heb je gewoon je 1e voorstelling zonder try-outs.
Dit was voor mij nu dus veel gemakkelijker, want je weet dat als je try-outs hebt, je fouten mag maken dus stap je er gewoon lekkerder in.
Rene:Het gekke aan een premiere is, is dat het een nerveuse moment opname is juist vanwege de recensies, want als die tegenvallen dan is dat gewoon zwaar kut. Natuurlijk verandert er verder niets want je moet gewoon nog een jaar door.
En wat Danny al zei, als je als alternate of understudy opgaat, dan ben je vaak minder voorbereid dan nu. Nu hebben we vanaf het begin alles meegedaan en weet je gewoon hoe de voorstelling gaat. Als je als alternate voor het eerst opgaat is dat toch beperkter, ook omdat je niet altijd met andere mensen gerepeteerd hebt.

Hamelen is toch een musical die bedoeld is voor kinderen, lijkt Hamelen op bijvoorbeeld Doornroosje, De 3 Biggetjes of Buster en Benjamin of is het iets héél anders?
Danny: Ken je "the return of the clini-clowns"? Nou zo wordt het precies! hahaha!
Rene: Haha nee joh, Hamelen is een leuke musical voor kinderen, maar toch ook meer een musical voor volwassenen dan de musicals die je net opnoemde. Door de grappen en humor en de liedjes komen volwassenen hier toch meer aan hun trekken dan bij echte kindermusicals.
In het begin was ik wel wat sceptisch en dacht ik " wordt het wel een familie-musical of is het toch meer een kindervoorstelling", en natuurlijk is het verhaal wel een sprookje, maar de invulling ervan is toch wel voor volwassenen en dat merk ik ook aan het publiek.
Danny: Je merkt ook wel de laaste dagen dat de shows gewoon leuk waren om te doen omdat de zaal helemaal uit zijn dak ging. Iedereen komt er zo meer in omdat je zoveel respons krijgt.
Rene: Ik denk wel dat er een gat zit in de mensen die het leuk gaan vinden. Ik denk dat het misschien niet een uitgesproken populaire voorstelling zal zijn voor de doelgroep 15-25 jaar, maar meer een voorstelling is voor kinderen met hun ouders. Naar mijn idee is Hamelen een musical die zich richt op de doelgroep beneden de 15 en boven de 30. Maar natuurlijk hoop ik dat de groep die ertussen in zit het ook heel leuk gaat vinden!

In de wandelgangen wordt Ellis van Laarhoven al getipt voor een MusicalAward
Danny: Oh wat goed!
Rene: Dat denk ik ook wel ja
Denken jullie dat het daarbij blijft, of gaat Hamelen de grote winnaar van 2004 worden?
Rene: Daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht, ik heb echt geen idee. Het afgelopen jaar was er al geen pijl op te trekken, dus ik weet het echt niet.
Natuurlijk hoop ik voor de producenten wel dat er nominaties en eventuele prijzen inzitten.

De feestdagen staan weer voor de deur. MusicalWorld is voor de gelegenheid in Halloween-stijl aangepast, hebben jullie nog favoriete feestdagen?
Rene: De Kerstdagen, want dan ben ik ook jarig en dat vind ik dus een heerlijke periode!
Danny: Koninginnedag, vanwege het feesten, maar ik vind het sfeertje van Halloween ook erg leuk.
Rene: En 5 mei, dat vind ik ook een hele mooie, ook vanwege de bevrijdings festivals. Dat gecombineerde met muziek vind ik wel leuk.
Danny: Ach jij met je moralistische antwoorden.
10 October 2003
N.v.t.
Tilburg
Schouwburg
Officiele website René van Kooten
Danny Rook, René van Kooten, Hamelen