Perspresentatie

Een leven zonder jou stelt zich voor

Ruim twee weken geleden kregen ze een [url=http://www.musicalworld.nl/actueel/14473/2_toekenningen_musicalmakersbeurs_2010] Musicalmakersbeurs [/url]. Nu presenteerde Musix Productions haar musical Een leven zonder jou in het M-Lab.

Onvoorzien had het meespelen in de workshops een bijkomend effect voor Six. “Door zelf mee te spelen kon ik als het ware van binnenuit voelen waar dingen niet klopten, niet lekker liepen”. Die bevindingen zijn weer meegenomen voor de versie die dit najaar gepresenteerd gaat worden. Evenals de positieve feedback die het aanwezige Weense publiek gaf over muziek en inhoud van de musical. Die sterkten Six om bij zijn besluit te blijven om de rockachtige sfeer van het conceptalbum in te ruilen voor piano. “Dit is een stuk dat vraagt om intimiteit. Die bereik je in kleine theaters niet met snoeiharde gitaarklanken, maar eerder met mooie ingetogen pianomuziek”.

Wel werd de subtitel “Een musical over stervensbegeleiding” naar aanleiding van de reacties van het publiek geschrapt: “Men vond vrijwel unaniem dat dit een voorstelling over loslaten en liefde is. Daarom hebben we de subtitel geschrapt, omdat het een verkeerd beeld schept. Daarnaast versterkte de subtitel de indruk dat het om een hele zware voorstelling gaat. Dat is ook een onjuiste indruk: met name in de eerste akte valt er ook genoeg te lachen”. Na de succesvolle workshop in Wenen kwam het project in een stroomversnelling, met de wereldpremière dit najaar in het M-Lab als voorlopig hoogtepunt.

Op die wereldpremière zal Six ditmaal dus niet zelf in de huid van zoon Wim kruipen. Dat laat hij over aan Pieter Van Nieuwenhuyze. Pieter is voelbaar enthousiast dat hij deze rol mag vertolken. Ondanks dat de repetitieperiode nog niet begonnen is heeft hij wel al een beeld over zijn karakter in deze voorstelling. “Ik vind de moeder-zoon relatie in deze voorstelling bijzonder interessant. Door de hechte band van die twee, ga je mee in het verhaal en snap je dat je uit liefde bepaalde dingen kunt doen. Het gaat eigenlijk over loslaten, over zoveel van iemand houden dat je diegene moet loslaten om het geluk van die persoon te garanderen. En dat vind ik mooi. Ik kan me heel goed vinden in Wim. Zijn personage ligt op heel veel vlakken dicht bij mij. Het verkennen van wat jezelf wil, wat voor jou de beste keuze is-zonder daarbij rekening te houden met de algemene codes en regels- dat is een zoektocht die ik in Wim wil steken.”

Hij kan zich de keuze die Wim in het stuk maakt voorstellen en vindt het daarom zo leuk om de rol te mogen spelen omdat hij zich zo goed kan inbeelden zelf een soortgelijke keuze uit liefde te maken. Ondanks dat hij verwacht dat de rol zo dicht bij hemzelf zal liggen, is hij niet bang dat de emoties mogelijk te dichtbij zullen komen. “Ik denk dat ik op dit moment op een punt in mijn leven sta, waarop het net niet moeilijk is. Niet meer. Ik ben tevreden en weet momenteel goed waarvoor ik sta. Dat maakt dat ik het niet erg vind om mezelf helemaal bloot te geven. Het gevaar bij musical is dat je in een parcours terecht komt waarbij je bekend wil worden en een grote rollen wil spelen. Maar dat het de droom van veel mensen is om zo’n grote rol te spelen, betekent niet dat het ook per sé jouw droom is. Dat is iets dat ik mij heb gerealiseerd. Dat ik heel gelukkig word van het doen van kleine projecten als dit. Van het samenwerken met een kleine groep mensen, waarbij je volledig op elkaar kunt vertrouwen. Zonder dat er enige rivaliteit is, zonder dat er enig ego mee gemoeid is. Dat het enkel en allen gaat om het zo goed mogelijk vertellen van een verhaal.”

Of Pieter samen met Marleen en Lotte gaat slagen in deze opzet is dit najaar te zien. Dan begint Een leven zonder jou haar speelperiode op 4 november in het M-Lab en zal daarna een tour langs enkele theaters in Nederland en België maken. De kaartverkoop is vanaf vandaag begonnen. Muziek en libretto zijn afkomstig van Rory Six. Teksten en libretto van Kai Hüsgen. De vertaling is gedaan door Andre van Hest, toegevoegde teksten en vertaling van Ellen de Clercq, kostuums van Richard Panzenbrück, decor door Beate Kornatowska en regie zal Dirk Schattner voeren.

Een nieuw orgineel product, over een gedurfd onderwerp, met prachtige muziek en een getalenteerde cast: de musicalliefhebber heeft weer iets om in zijn of haar agenda te zetten voor het komende seizoen.
18 June 2010
N.v.t.
M-Lab
http://www.eenlevenzonderjou.com
een leven zonder jou, perspresentatie, m-lab, 18 juni, 2010, marleen van der loo, rory six, als rozenblaadjes vallen, musical, pieter van nieuwenhuyze