Perspresentatie

Ja Zuster, Nee Zuster: eigentijds nostalgisch

De boodschap was duidelijk bij de perspresentatie van V&V’s Ja Zuster, Nee Zuster: deze musical is bedoeld voor alle generaties. Inclusief gefilmde MusicalWorld.TV-reportage.

De videoreportages van MusicalWorld.TV zijn in hoge kwaliteit. Mocht die te veel zijn voor je computer, klik dan op de gele HQ-knop onderaan het scherm voor een standaardkwaliteit.

Opa en oma zaten thuis voor de buis gekluisterd als “Zuster Klivia” Hetty Blok haar bewoners beschermde tegen het kwaad in de hoedanigheid van “Boze Buurman Boordevol” . Vader en moeder zagen in hun studententijd Loes Luca op het bioscoopscherm vrolijke liedjes in de Primulastraat zingen alvorens ze een pintje in de kroeg gingen pakken. En de kids mogen nu met mamma en pappa en opa en oma mee om de klassiekers van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink door Annick Boer en consorten op een musicaltoneel uitgevoerd te zien worden.

Producent Albert Verlinde benadrukte hoe blij hij is in het 10-jarig jubileumjaar van V&V juist déze musical te mogen opvoeren. “Bij deze serie, met de fantastische liedjes van Annie en Harry, is mijn liefde voor musical begonnen. Ik ben bijzonder trots dat de erven Schmidt en Bannink à³ns de toestemming hebben gegeven om met “Ja Zuster, Nee Zuster” terug te kunnen keren naar de wortels van de Nederlandse musical”. Deze musical wordt geen kopie van de film -maar dan op een podium- ; ze zal juist weer teruggrijpen op de intriges van de oorspronkelijke serie uit de jaren zestig. Volgens regisseur Eddy Habbema was het de kunst om de sfeer en het idioom van toen te behouden, maar het geheel wel het tempo en de uitstraling van de huidige tijd te geven. Daarnaast was het een hele klus om 20 x 40 minuten tv-serie en 59 liedjes te reduceren tot een musical van 2 uur. Die taak heeft scriptschrijver Pieter van de Waterbeemd volgens Habbema met verve volbracht. Daarbij ondersteund door muzikaal leider Ad van Dijk, choreograaf Martin Michel en decorontwerper Eric van der Palen.

Ook in de musical moet “Zuster Klivia” (Annick Boer) haar gevarieerde schare rusthuisbewoners (“Jet”, “De Ingenieur”, “Bobby”, “Bertus”) beschermen tegen de kwaadwillende “Boze Buurman Boordevol” (Ara Halici). Natuurlijk verschijnt ook grijpgrage “Gerrit” (Joep Onderdelinden) ten tonele die niet alleen voor de nodige extra complicaties zorgt voor “Klivia” maar die ook veel onrust veroorzaakt in het leven van bewoonster “Jet” (Dorien Haan). Voor Annick Boer prijkt de rol van “Klivia” bovenaan op haar CV. De presentatie van “Ja Zuster, Nee Zuster” op het Musical Award Gala was voor haar een leerzaam moment. “De groep als geheel zag er wel leuk uit, maar ik was niet blij met mijn eigen bijdrage. Mijn accent ging nog alle kanten op en ik was niet zo gelukkig met mijn “geknepen” stem.” Dat was echter een goed leermoment, ze wist wat haar nog te doen stond. Tijdens de goedogende én klinkende medley die de cast nu voordroeg klonk haar Gronings al veel overtuigender. Bovendien heeft ze nog 6 weken repetitie over om zich haar karakter dat ze omschrijft als “grappig, gek, lief, warm maar vooral ook heel apart (“dat mens had op haar 40-ste pas één maal een zoen gehad”) geheel eigen te maken.

10 September 2009
N.v.t.
Studio Focus
http://www.theaterhits.nl
Ja zuster Nee zuster, perspresentatie, focus, annick boer, joep onderdelinden, ara halici, albert verlinde, v&v entertainment, hairspray, footloose, fame, grease, piaf, sjoerd oomen, roy kullick, pieter van de waterbeemd