Perspresentatie

Hairspray: Good Morning Sloterdijk

Traditiegetrouw opende V&V Entertainment ook dit jaar weer het bal van de perspresentaties voor het nieuwe seizoen. In de Amsterdamse Focus Studio's werd ditmaal Hairspray voor het eerst gepresenteerd. Inclusief gefilmde impressie van MusicalWorld.TV.

Een bijzonder karakter in de musical is "Edna Turnblad", de moeder van "Tracey". Alternate Richard Groenendijk omschrijft haar als "een onzekere, zwaarlijvige vrouw, die in tegenstelling tot haar dochter niet lekker in haar vel zit en nauwelijks haar huis uitkomt. In de loop van de musical groeit zij echter met haar dochter mee om aan het eind als een diva in een glitterjurk de trap af te komen." Een droomrol voor Groenendijk "wie wil er nu niet op hoge hakken, met een bus hairspray de trap af lopen voor een zaal van duizend mensen." Om die droomrol te verwerven stapte hij, met succes dus, zelf af op Albert Verlinden. Na "Thenardier" in "Les Miserables" is hiermee een tweede musicalwens van de cabaretier in vervulling gegaan. Musicalwensen die voor hem nog overblijven zijn de rol van "Max Bialystock" in "The Producers" en "De Regelaar" in "Miss Saigon". Hij zegt ook blij te zijn met de rol van alternate. Zo houdt hij bijvoorbeeld tijd over om zijn eigen soloprogramma te spelen. Groenendijk zal op een vaste weekdag "First Lady" Arjan Ederveen vervangen en daarnaast inspringen waar nodig. Hij is van plan om van zijn "Edna" een echte vrouw te maken en geen vent met een jurk aan."

Alhoewel de rolbezetting van moeder "Edna" zowel in de filmversies (Divine/Travolta) als in de theaterproducties (Fierstein/Ball) de publiekstrekker was, is de eigenlijke hoofdrol (in podiumminuten en aantal songs gemeten) voor dochter "Tracey". Ook deze rol kent een dubbele bezetting in Nederland. Naast nieuwkomer Esmée van Kampen zal Marike Folles twee dagen in de week deze rol op zich nemen. Marike noemt Tracey een "enthousiaste, tikkie brutale meid, met een hart van goud. "Tracey" heeft dromen, idealen en op de weg om die te verwezenlijken focust ze zich op het positieve in plaats van op de belemmeringen, zoals bijvoorbeeld haar postuur. "Tracey" bereikt de top, door te zijn wie ze is", en juist dát is het wat Marike mooi vindt in haar personage. Alhoewel Marike in het verleden zong in een popband én al eens repetoire van Cole Porter vertolkte, past de muziekstijl van "Hairspray" volgens haar het beste bij haar stemgeluid.

In haar strijd om zwarten ook mee te laten dansen in de reguliere "Corny Collins Shows" wordt "Tracey" ondersteund door "Motormouth Maybelle", de co-host bij de speciale "Negro Day" uitzendingen van het programma. Joanne Telesford omschrijft "Motormouth" als een "sterke, trotse, donkere vrouw die het één en ander doorstaan heeft." Ondanks dat Joanne dolgraag eens iets zou willen spelen wat ver van haar afligt, zoals een lekkere "bitch", ziet ze ernaaruit om na "Kala" in Tarzan vooralsnog opnieuw een moederrol te vertolken. "Het spelen van een moeder is voor mij niet moelijk. Als moeder van twee kinderen, komt dat van binnen uit. Ik verheug me erop de uitbundigheid van " Motormouth Maybelle" te gaan spelen. Dat is een kant van mij die bij de wat meer ingetogen "Kala" minder naar buiten kon komen."

Marcel Visscher speelt haar collega en vaste presentator van de gelijknamige show "Corny Collins". Ondanks de heerlijke tijd die hij bij "Les Miserables" (waarin hij o.a. vele malen de rol van 'Enjolras" speelde) heeft gehad, is hij blij met de afwisseling die deze rol biedt. "Persoonlijk hou ik net ietsje meer van een fijn make-up festijn." Volgens Marcel is zijn personage "Corny" zijn tijd vooruit. "Niet alleen laat hij buitenbeentje "Tracey" meedansen in zijn show, hij stimuleert ook de toelating van zwarte dansers in zijn programma." In de (Londense) versie die hij van "Hairspray" zag, werd er niet gedanst door "Corny". "Maar Martin (Michel/Regisseur, red.) kent mijn dansachtergrond, dus wie weet wordt er nog wel een danspasje toegevoegd. Alhoewel ik me ook kan voorstellen dat "Corny" zich juist méér onderscheidt door niet te dansen."

Vlak voor de perspresentatie werd bekend dat ook de derde hoofdrol gedeeld gaat worden. William Spaaij zal "Link Larkin" spelen op de dagen dat vaste bezetting Jim Bakkum afwezig is. Dick Cohen vertolkt vader "Wilbur Turnblad", Cindy Bell is Tracey's hartsvriendin "Penny Pingleton" en Ellis van Laarhoven en Anouk Maas spelen moeder en dochter "Von Tussle". Andere rollen zijn er voor Kelsey Blikslager, Wieneke Remmers, Marcel Rocha en Urvin Monte (JK Award beste mannelijke bijrol "Five Guys Named Moe"). De sterrencast wordt begeleid door het "vaste" creatieve team van V&V. Martin Michel (JK Award voor beste regie "Footloose") is verantwoordelijk voor de regie en choreografie. Ad van Dijk verzorgt de muzikale leiding, Allard Blom de vertaling en bewerking, Eric van der Palen decor, Arno Bremers kostuumontwerp, Marc Heinz lichtontwerp en Jorgen Verhaeren (JK Award beste geluidsontwerp "Sound of Music") het geluidsontwerp.

Try-outs worden vanaf 12 september in IJmuiden gespeeld, waarna de première op zondag 27 september in het Nieuwe Luxot Theater in Rotterdam zal plaatsvinden.
03 August 2009
N.v.t.
Amsterdam
Focus
http://www.theaterhits.nl
hairspray, jim bakkum, william spaaij, arjan ederveen, richard groenendijk, albert verlinde, v&v entertainment, grease, fame, footloose, martin michel, allard blom, john travolta, ellis van laarhoven, wieneke remmers, anouk maas, marchel visscher