Special

Sondheim: Een beetje anders ...maar wel lekker

Musicalworld was bij de “sneak-preview” van Sondheim in Songs waarmee het M-Lab aanstaande zaterdag het festivalseizoen ter ere van de 80-jarige verjaardag van de componist opent.

“Sondheim is niet makkelijk qua noten .... en dan druk ik het nog voorzichtig uit” . Zo leidde regisseur Paul Eenens de preview die vanochtend in het M-Lab gepresenteerd werd in. Toch hechtte hij er waarde aan om een veelbestaand vooroordeel over de beroemde componist uit de wereld te helpen. Sondheim zou “moeilijk” zijn. Onzin volgens Eenens: “Sondheim is gewoon anders”.

Dat hij anders is, daar zullen vriend en vijand het over eens zijn. Sondheim is waarschijnlijk de componist waarover de meningen van de musicalliefhebber het meest uiteenlopen: Je houdt van zijn werk of je haat het .... er schijnt in het algemeen weinig ruimte te zijn voor een tussenweg in zijn geval.

In Nederland is de componist relatief onbekend. Zelfs van bekendere songs als “Send in the clowns” en “Losing my mind” zullen vele niet musicalfans niet weten dat ze van hem afkomstig zijn. Dat komt waarschijnlijk mede doordat zijn werk “anders” is en daardoor wellicht commercieel wat minder interessant voor grote, dure producties. Drie jaar geleden was zijn Into the Woods de openingsvoorstelling van het Amsterdamse M-Lab. De volledig uitverkochte serie voorstellingen werd bejubeld door de pers én omarmd door het publiek. Dit najaar krijgt de rest van Nederland de kans om te zien waarom, als de voorstelling in het kader van het Sondheimfestival een korte tour langs enkele Nederlandse theaters maakt.

Voor degene die hierop niet willen wachten: vanaf aanstaande zaterdag is er waarschijnlijk wel een voorproefje te zien in het M-Lab. Voor Sondheim in Songs zijn namelijk 29 nummers uit 12 musicals van de componist gekozen. Ongetwijfeld zal er ook iets uit Into the Woods tussenzitten evenals uit Sunday in the Park with George, de voorstelling die aankomende zomer in het M-Lab speelt.

Regisseur Paul Eenens gaf aan dat de show is opgebouwd rondom 3 belangrijke blokken. Na de pauze is er een blok ingeruimd voor de musical Sweeney Todd. Ook zullen alle 4 de solisten dan een solo zingen. Voor de pauze is er een blok rondom het thema “relaties”. Een logische keuze. Sondheim blinkt uit in zijn scherpe, gedetailleerde observatievermogen van menselijke relaties. Bovendien weet hij dat op vernuftige wijze in zijn composities te verwerken. Genoeg interessant materiaal voorhanden dus uit zijn musicals om een blok rondom dit thema te bouwen.

06 May 2010
N.v.t.
M-Lab
M-Lab
http://www.M-Lab.nl
sondheim in songs, m-lab, mei, 2010, simone kleinsma, stanley burleson, freek bartels, céline purcell, sneak preview