Special

Sondheim: Een beetje anders ...maar wel lekker

Musicalworld was bij de “sneak-preview” van Sondheim in Songs waarmee het M-Lab aanstaande zaterdag het festivalseizoen ter ere van de 80-jarige verjaardag van de componist opent.

Ook voor de pauze, is voor de liefhebber wellicht het meest interessante blok te zien. Freek Bartels en Céline Purcell laten dan 4 nummers uit het nog nooit eerder in Nederland uitgevoerde Evening Primrose horen. De musical, die in 1966 oorspronkelijk voor tv geschreven werd, gaat over Charles (Freek Bartels) die zichzelf opsluit in een warenhuis na sluitingstijd. Hier belandt hij in een geheime gemeenschap die hem voor de keuze stelt om weg te gaan of te blijven. Als hij blijft, mag hij echter nooit meer vertrekken. Charles kiest om te blijven en ontmoet Ella (Céline Purcell) die vanaf haar 6e in de gemeenschap opgenomen is en sindsdien nooit meer het daglicht heeft gezien. Op deze preview zongen Freek en Céline het duet “Neem me daar naar toe” uit deze musical en dat bracht meteen het verlangen boven om de voorstelling in zijn geheel te aanschouwen. De uitvoering was prachtig en het lied een verhaal op zichzelf.

In dat laatste schuilt waarschijnlijk de grootste kracht van de componist: niet alleen zijn zijn musicals een netwerk van verhaallijnen die uiteindelijk op geniale wijze samenkomen, elke song op zichzelf vertelt een verhaal en draagt een emotie met zich mee. Soortgelijke bewoordingen gebruikten ook Simone Kleinsma en Stanley Burleson, de andere twee solisten van deze voorstelling, om te omschrijven wat het werk van Sondheim bijzonder maakt. Uit Follies speelden zij vanochtend de scène “Countryhouse”. Een lied dat er speciaal voor de Engelse versie van deze musical bijgeschreven werd, maar later niet meer gebruikt is. De uitvoering die zij gaven illustreerde op mooie wijze hun woorden.

“Sondheim is keihard werken”, aldus Kleinsma maar dat is ook één van de redenen waarom het zoveel voldoening geeft om zijn werk uit te voeren. Ook voor de toeschouwer is het hard werken. Er is altijd wel weer een plotwending, tekst of melodielijn die een volstrekt onverwachte kant opgaat. Dat vereist, ook van de toeschouwer, concentratie. Maar Sondheim is dus niet moeilijk, maar gewoon eigenzinnig en anders. De voorstelling Sondheim in Songs biedt in ieder geval bij uitstek de kans om deze eigenzinnigheid te proeven. Niet ondenkbaar dat het zal smaken naar meer.

Sondheim in Songs is het eerste project dat in het kader van het samenwerkingsverband tussen JVDE Theaterproducties en M-Lab opgevoerd zal worden. Tevens is het de opening van het Sondheim 80 Festival van het M-Lab. De voorstelling is samengesteld door Paul Eenens, Koen van Dijk en Maurice Wijnen. De solisten zullen begeleid worden door een trio o.l.v. Bernd van den Bos. De voorstelling is van 8-20 mei te zien.
06 May 2010
N.v.t.
M-Lab
M-Lab
http://www.M-Lab.nl
sondheim in songs, m-lab, mei, 2010, simone kleinsma, stanley burleson, freek bartels, céline purcell, sneak preview