Perspresentatie

TOON, de musical als sluitstuk van een hommagejaar

Waar anders dan in zijn "tweede huis" vond vanochtend de perspresentatie van Toon, de musical plaats. Musicalworld was erbij en sprak met hoodrolspelers Alex Klaasen en Wieneke Remmers en met Eva Poppink.

De aanvoerder van die getalenteerde cast is natuurlijk de veelzijdige Alex Klaasen. Alex zegt dat die veelzijdigheid (Sunday in the Park with George, Gooische Vrouwen, Eindelijk Alleen, Alles is Liefde) geen bewuste keuze is, maar wel iets is dat hij nodig heeft. "Ik vind het het allerlekkerste om van het ene uiterste naar het andere te gaan. Het is altijd heel lekker om in een bepaald gebied te zijn, zoals nu een hoofdrol in een grotere musical, en tegelijkertijd in mijn hoofd al weer bezig te zijn met een klein kinderprogramma voor Villa Achterwerk of een rare serieuze filmrol". Alex Klaasen is al twee jaar geleden door Albert Verlinde voor deze rol gevraagd en heeft sindsdien al de nodige DVD-s doorgespit om zich voor te bereiden. Hij is blij met de toezegging dat hij zich ook inhoudelijk met de voorstelling mag bemoeien. Een bemoeienis die zich o.a. vertaalt in de opname in het script van de act "De stoel van mijn zuster". Een hele absurde scène die ik heel graag in de voorstelling wilde hebben. Evenals bepaalde liedjes, zoals "Lente me" dat ik er ook per se in wilde hebben." Klaasen verwacht dat zijn cabaretachtergrond hem kan helpen bij deze rol."Ik heb natuurlijk wel door cabaret geleerd hoe het is om met een zaal te spelen. Ik zie wel wat Toon doet in zijn acts. Die concentratie is onnavolgbaar, hij is altijd zijn publiek een stap voor omdat hij het laat lijken alsof hij het bijna achteloos uit zijn mouw schudt, maar hij weet précies wat hij doet. Dat kan ik analyseren doordat ik een cabaretachtergrond heb". Volgens Alex wordt de voorstelling meer een ode aan het werk en leven van Toon Hermans dan dat het een opsomming van feiten wordt. "Die nummers schreeuwen erom om er een theatrale invulling aan te geven". Een voorbeeld van die theatrale invulling is het nummer "De appels op de tafelsprei". Dit gaat Wieneke Remmers als Toon's vrouw Rietje op haar sterfbed voor haar man Toon zingen. "Het geeft het nummer meerwaarde en binnen het verhaal een functie".

Voor Wieneke Remmers (Rietje) voelt het alsof ze van het ene repetitieproces in het andere rolt. Dit omdat de speelperiode van de reprise van Into The Woods, waarin ze de rol van Bakkersvrouw hernam, relatief kort was. Wieneke heeft een duidelijk beeld van de vrouw die ze mag gaan spelen "een hele sterke vrouw, die echt achter haar man stond. Zonder haar had Toon niet het succes gekend dat hij heeft gekend. Dat zegt ie zelf ook. Zij zorgde voor de rust en regelmaat." Wieneke vertelt ook hoe belangrijk de mening van Rietje was voor Toon: "hij deed heel vaak iets voor haar voor en als zij er niks aan vond, kwam het niet in de show. Ze koos ook voor zichzelf want als Toon in voorbereiding was op een nieuwe show en daar volledig door in beslag genomen werd, ging zij met een vriendin op vakantie. Dat vind ik ook een vorm van sterk zijn ". Naast het eerder genoemde "Appels op de tafelsprei" verwacht Wieneke dat ze o.a. samen met Alex het nummer "Lieverd" gaat zingen als de twee elkaar voor het eerst ontmoeten.

Eva Poppink gaat na haar succesvolle Nijntjecreatie (het leverde haar twee JK-nominaties op) nu weer een ensemblerol vertolken. Ze gaat meerdere rollen in de voorstelling spelen waaronder die van "Johny". "Dat was die man die flikflakkend afging in zijn stofjas". Ze werkte al eerder met regisseur Weissman in de musical "Heerlijk duurt het langst" van Annie M.G. Schmidt. Gevraagd wat haar verwachting is wat deze regisseur gaat meebrengen voor de voorstelling antwoord Eva: "Hij heeft ook altijd een bepaald soort ritme in zijn hoofd met regisseren en dat maakt dat een voorstelling heel lekker aanvoelt, dat het klopt. Hij heeft een eigen manier van regisseren, heeft een duidelijke visie van wat ie wil, maar hij laat ook al onze talenten aan bod komen". Eva kent Alex van de Kleinkunst Akademie en van "Heerlijk duurt het langst" en verheugt zich enorm om met hem te gaan samenwerken: "Hij is enorm gegroeid en ik vind hem fantastisch in wat hij doet".

Favoriete herinnering aan Toon van de geïnterviewden:

Eva: " Oh...dat is zoooo moeilijk. Er is zoveel mooi materiaal. Ik wil en kan niet kiezen"
Alex: "Zijn laatste programma "Ik heb je lief" dat hij maakte na de dood van Rietje. Dat begint met 5 hele zware nummers over de liefde, over haar .... dat is hartverscheurend"
Wieneke: "Zijn laatste programma. De hele voorstelling eigenlijk. Hij zegt aan het begin dat het een beetje een andere voorstelling wordt dan anders omdat hij zich ook een beetje anders voelt. Dat vind ik mooi"
19 October 2010
N.v.t.
Amsterdam
Theater Carré
Officiële Website
TOON, de musical, theater, toon hermans, V&V Entertainment, alex klaasen, wieneke remmers, ruut weissman, perspresentatie, theater carré