Recensie

Zoekend script vindt uiteindelijk zijn richting in De Hospita ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Als je een musical speciaal voor een ster wilt maken voor haar 65e verjaardag, hoe ziet die er dan uit? Een onewomanshow vol ontboezemingen? Een eerbetoon dat niet van ophouden wil weten? Producent MediaLane viert het kroonjaar van Simone Kleinsma met De Hospita.

04 December 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
http://www.hospitademusical.nl
simone kleinsma, hospita, paul groot, desi van doeveren, sara afiba, rick bok, jochem smit, premiere

Recensie

Annick Boer in Deze is nog beter: Deze vertelt nog beter ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

De tweede voorstelling van tweevoudig Musical Awardwinnaar Annick Boer is een mooi staaltje van verhalen vertellen.

24 November 2023
Reguliere voorstelling
Utrecht
De Musketon
http://www.annickboer.nl
annick boer, deze is nog beter,

Recensie

Boni de musical: een verzetsheld verdient meer nuance ⭐ ⭐ 1/2

In het jaar dat Koning Willem-Alexander excuses aanbiedt voor het koloniale verleden van Nederland, komt een musical over slavernij als geroepen. Boni de musical vertelt het meeslepende verhaal van de moedige Boni. Maar volgens onze Frans verdient deze 18e-eeuwse verzetsstrijder meer. Inclusief videoverslag van de première.

25 November 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
http://www.bonidemusical.nl

Recensie

Muerto toont wederom kwaliteit The Singing Factory

De grootse ensemblenummers knallen van het podium. Met Muerto laat The Singing Factory zich op nieuw van hun beste kant zien en horen.

12 November 2023
Reguliere voorstelling
Antwerpen (BE)
Zuiderpershuis
https://www.singingfactory.be/

Recensie

Meester Kikker heerlijk familievermaak ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Een al wat ouder verhaal van Paul van Loon is op meesterlijke wijze vertaald naar een voorstelling die geschikt is voor (niet heel) jong en oud. Veel humor, een beetje spanning, en zelfs een beetje educatie.

Première
Zaandam
Zaantheater

⭐ ⭐ ⭐ ⭐ De Tocht: in het zicht van de finish op z’n best

Na jarenlang wachten krijgt Friesland - en de rest van Nederland - zijn eigen Elfstedenmusical De Tocht. Kosten noch moeite werden bespaard, waarbij de onvermijdelijke vraag rees: raken ze het verhaal niet uit het oog? Onze Frans heeft een hele lijst bedenkingen, maar wat gebeurt daar vlak voor de finishlijn? ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (vier sterren).

Recensie

Mamma Mia 2023: van spektakel tot kamerspel ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Het is Ruud de Graaf en Hans Cornelissen weer gelukt. Na het verpletterende Les Misérables – dat nog steeds niet over Nederland is uitgeraasd – komt het producentenkoppel opnieuw met een vijfsterrenproductie (⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐): hun Mamma Mia, nota bene de vierde Nederlandse incarnatie alweer van de Britse musicalhit naar de catalogus van ABBA, is fenomenaal.

10 September 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
http://www.mammamiademusical.nl
mamma mia, 2023, premiere, brigitte heitzer, recensie, rene van kooten, carolina dijkhuizen, martin michel,

Recensie

SingCity - genieten in de open lucht ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Er was een pauze van enkele weken, maar komende week keert SingCity weer terug in het Amsterdamse Bostheater. Een leuke familie in de buitenlucht, die goed gebruik maakt van de bosrijke omgeving

29 July 2023
Reguliere voorstelling
Amsterdam(se Bos)
Bostheater
https://bostheater.nl/events/singcity/

Recensie

In Zondag in het zuiden is stijgend water vooral iets luchtigs ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

2023 is vooral het jaar van de regionale theaterspektakels in de zomer. Na Fanfare, Harmonie, Het pauperparadijs en Boer Koekoek komt voorlopig de laatste titel. In Het was zondag in het zuiden komt een Limburgs trauma aan bod: de watersnoodramp van december 1993. ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

23 July 2023
Première
Tegelen
Openluchttheater De doolhof
http://www.hetwaszondaginhetzuiden.nl
zondag in het zuiden, toneelgroep maastricht, renee van wegberg, recensie, buddy vedder, magtel de laat, victor lammertijn, premiere, spektakel, watersnood, limburg,

Recensie

De mol, de paradijsvogel en de ultieme voorstelling ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

Na een aantal werkvoorstellingen vorig jaar durft OpusOne het aan hun originele titel in première te laten gaan. Een goed idee, want De mol en de paradijsvogel is een van de mooiste voorstellingen van dit - bijna voorbije - seizoen: ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

16 July 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
https://www.opusone.nl/demolendeparadijsvogel
mol, paradijsvogel, opusone, premiere, silyan elkattabi, laus steenbeeke, rick bok, ward van klinken, daniel cohen, jan groenteman, brecht coppers, niek van der deijl, mats van klinken, kees nieboer,

(En weg is de) Harmonie ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Als er een verrassingsoptreden voor Herbert, de vertrekkende dirigent wordt georganiseerd, lijkt alles koek en ei bij de harmonie. Maar de muzikanten staat een ware storm te wachten. Het resultaat is een tragikomische muziektheatervoorstelling met rauwe kanten.

Recensie

Hora Est! voor 4ejaars Frank Sanders Akademie

De studenten van het (extra) vierde leerjaar sluiten hun periode op de Akademie af met een zelfgeschreven musical, Hora Est! Het eindresultaat mag zeker geslaagd genoemd worden.

07 July 2023
Reguliere voorstelling
Amsterdam
DeLaMar
https://www.franksandersakademie.nl/

Recensie

De (soms niet zo) Stille Kracht

Met een ijzersterke eigen productie zet Storytellers de lijn van unieke musicals in de buitenlucht voort. De Stille Kracht maakt indruk, ook als alle registers worden opengezet.

30 June 2023
Reguliere voorstelling
Zoetermeer
Buytenparktheater
https://www.stillekrachtmusical.nl/

Recensie

Eindvoorstellingen DAPA barsten van energie

Afgelopen week was het druk in het Haagse Korenhuis. Elke avond was één of twee keer een eindvoorstelling van de Dutch Academy of Performing Arts te zien. De grootste overeenkomst: de energie spatte elke avond van het podium.

23 June 2023
Reguliere voorstelling
Den Haag
Het Koorenhuis

Recensie

Ganesha boeit ook in 2023 ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

“Ganesha de musical eindelijk in Nederland”. Dat klinkt nogal raar, want we kennen de voorstelling al jaren. Dat komt natuurlijk doordat de musical in prille vorm werd uitgeprobeerd in het openingsseizoen van het legendarische M-Lab in Amsterdam. De voorstelling geschreven door Allard Blom met muziek van Rhody Matthijs heette toen nog Ganesha – een perfecte god en wist fijnproevers en early adopters zelfs in experimentele vorm al enorm te boeien. Het stuk kreeg definitief zijn status toen het in première ging in België.

22 June 2023
Try-out
Culemborg
Gelderlandfabriek
https://ganesha-musical.nl/
ganesha, marleen van der loo, stichting theater, maaike widdershoven, alexander boone, jeroen phaff,

Fotoverslag

Musical-Expo in Enschede geopend

Gisteren werd in de Grote Kerk in Enschede de Walk-in Musical Expo geopend. Tot en met 9 juli is deze gratis expositie door iedereen te bezoeken, alleen niet op maandag.

Recensie

The Bridge – Phoenix Vocals

Met een verrassend afwisselend programma van vooral liedjes uit musicals trakteert Phoenix Vocals hun gasten op een aangenaam concert. Bekend en onbekende nummers wisselen elkaar af/.Sommige songs zijn duidelijk herkenbaar, andere hebben een fraai nieuw arrangement gekregen.

16 June 2023
Reguliere voorstelling
Den Haag
Zeeheldentheater
https://www.phoenixvocals.nl/

Recensie

Wuthering Heights ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

In het kader van het Holland Festival is de komende week de Engelse voorstelling Wuthering Heigths te zien. Het is een creatieve, muzikale bewerking van het wereldberoemde boek van Emily Brönte.

10 June 2023
Reguliere voorstelling
Amsterdam
DeLaMar Theater
https://delamar.nl/voorstellingen/wuthering-heights/

Recensie

Vergeet Barbara ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Vergeet Barbara is feel good in optima forma. Fijne liedjes, boordevol humor, deels van het ondeugende soort. Het visuele spektakel dat we kennen van eerdere voorstellingen in Puurs is zeker nog aanwezig, maar de kracht zit toch vooral in de uitvoering.

04 June 2023
Reguliere voorstelling
Puurs
Studio 100 Pop-Up Theater
http://www.vergeetbarbara.be

Recensie

Bovennatuurlijke musical in Velsen: Carrie

De afgelopen twee dagen was in Velsen de musical Carrie te zien, gespeeld door het award winnende Unidos. Het werd weer een puike voorstelling.

20 May 2023
Laatste voorstelling
Velsen
Stadsschouwburg Velsen
http://musicalvereniging-unidos.nl/

Recensie

De Vergeten Twentse Lente ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

De opvolger van Hanna Van Hendrik brengt 80 jaar na dato terecht een vergeten onderdeel van onze geschiedenis terug. De voorstelling is indrukwekkend, maar neemt ook veel hooi op de vork.

28 April 2023
Try-out
Enschede
Vliegbasis Twente, Hangaar 11
https://www.devergetentwentselente.nl/

Recensie

Aida slaat terug, na een half uur   ⭐ ⭐ ⭐ ⭐1/2

"Het eerste half uur valt absoluut niet mee." Zo begint de recensie van onze Frans van de nieuwe Aida, sinds 23 april 2023 terug in Nederland. Verontrustende woorden, maar hoe komt het dat deze Aida toch vierenhalve ster (⭐ ⭐ ⭐ ⭐1/2) van Musicalworld krijgt?

23 April 2023
Première
Scheveningen
AFAS Circustheater
http://www.aidademusical.nl
aida 2023, gaia aikman,

Recensie

Sweeney Todd 2023: Op zoek naar de ideale vleesvervanger ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Op een groot vraagteken na bij de nieuwe vorm is Medialanes productie van Stephen Sondheims Sweeney Todd een eerbetoon aan vakmanschap. Vakmanschap van zowel musicalveteranen als rijzende sterren. Onze Frans geeft de voorstelling vier (⭐ ⭐ ⭐ ⭐) sterren.

21 April 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
http://www.sweeneytodd.nl
sweeney todd, stephen sondheim, simone kleinsma, hans peter janssens, samir hassan, milan van weelden, joris braster, premiere,

Recensie

The Bodyguard, nieuwe komedie met de hits van Whitney ⭐ ⭐ ⭐ 1/2

The Bodyguard, gebaseerd op de beroemde thrillerfilm met Kevin Costner en Whitney Houston uit 1992, is terug in Utrecht. Maar wel als komedie. En daarom geeft onze Frans deze vernieuwde voorstelling drieënhalve (⭐ ⭐ ⭐ 1/2) ster.

16 April 2023
Première
Utrecht
Beatrix Theater
http://www.thebodyguard.nl
bodyguard, whitney houston, nyassa alberta, nurlaila karim, tarikh janssen, juneoer mers, premiere, 2023,

Recensie

Pocahontas: geslaagde degelijke familiemusical ⭐⭐⭐⭐

“Het maakt niet uit welke kleur je huid is”. Misschien een open deur, maar o zo waar. In Pocahontas wordt ook een lans gebroken voor het waarderen van de natuur, boven de ‘hebben hebben hebben’ mentaliteit. Maar het is vooral een fijne familiemusical, met een vleugje magie, heerlijke songs, een fijne cast en mooie visuals.

15 April 2023
Reguliere voorstelling
Antwerpen
Theater Elckerlyc
https://www.backstage-producties.be/

Recensie

Grease 2023: Sandy en Danny verdrongen door ondersteunende rollen ⭐ ⭐ ⭐

Een lenig en sterk ensemble, vakkundig neergezette ondersteunende karakters. Pluspunten van de nieuwe productie van Grease. En toch geeft onze Frans de show drie (⭐ ⭐ ⭐) sterren. Hoe zit dat?

03 April 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
http://www.greasemusical.nl
grease, 2023, danique graanoogst, tristan van der lingen, william spaaij, marjolijn touw,

Recensie

If I Fall – The Singing Factory ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

De ingrediënten van de eigen voorstellingen van The Singing Factory zijn inmiddels bekend. Geweldig jeugdig talent en een maatschappelijk thema. Het levert weer een fraaie voorstelling op, waarbij vooral de tweede akte er uitspringt.

31 March 2023
Première
Antwerpen
Zuiderpershuis
https://www.singingfactory.be/

Recensie

Rapunzel, te veel, te lang ⭐ ⭐ ⭐

Twee geweldige hoofdrollen redden nog net de nieuwste sprookjesvoorstelling van Deep Bridge. Bigger en bolder volgens de promotie, maar vooral te lang van stof, waarbij elk ‘leuke idee’ in de voorstelling belandde. “Schrijven is schrappen” lijkt volledig te zijn genegeerd.

26 March 2023
Première
Antwerpen
Stadsschouwburg
https://deepbridge.be/

Recensie

Red Star Line – groots spektakel, mager verhaal ⭐ ⭐ ⭐

De derde spektakelmusical in Puurs is nog grootschaliger dan de voorgangers en zit vol prachtige beelden, maar de rode draad ervan is nogal dun. Jammer, ook gezien de meer dan uitstekende cast.

19 March 2023
Première
Puurs (BE)
Studio 100 Pop-up Theater
https://redstarline.nu

Recensie

Les Misérables, wonderen bestaan ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Precies een jaar geleden werd hij aangekondigd, Les Misérables. Het kroonjuweel van de musicalschatkist zou voor de derde keer naar Nederland gehaald worden. De reactie van het publiek was opmerkelijk, het omarmde het idee van Hans Cornelissen, Ruud de Graaf en Erwin van Lambaart vrijwel onmiddellijk. Maar nu, hebben de heren in de roos geschoten? Volgens onze Frans wel, hij geeft de vernieuwde productie ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (5) sterren.

05 March 2023
Première
Amsterdam
Koninklijk Theater Carré
http://www.lesmiserables.nl
miserables, 2023, milan van waardenburg, michael muyderman, freek bartels

Recensie

Wat Vreet Er Aan Donnie Druif? ⭐ ⭐

Donnie Druif is een tiener met de last van een disfunctioneel gezin op zijn schouders. Het verhaal is een prachtig geacteerd drama, maar laat door een ongeloofwaardig einde een mindere indruk achter.

19 February 2023
Première
Amsterdam
De Krakeling
https://maxtak.nl/voorstelling/wat-vreet-er-aan-donnie-druif-8/

Recensie

Anne de Poes, met Residentie Orkest ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (⭐)

Vooralsnog eenmalig te zien op zondag 26 februari: de kindervoorstelling Anne de Poes, gespeeld door Mark Haayema en Eric-Jan Lens. Een magische voorstelling met poppen in allerlei formaten, visuele speeldozen en een groot scherm waarop de kleinste varianten te zien zijn.

Recensie

Volgepakt DeLaMar wordt stil van sobere Nureyev ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Een sobere monoloog van 80 minuten vertelt een rijkgeschakeerd levensverhaal. Jan Kooijman ontroert vrienden en criticasters als Rudolf Nureyev. ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

21 February 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
http://www.nureyev.nl
nureyev, jan kooijman, kiran gezels, nehanda peguillan, theater bv, allard blom,

Recensie

Johannes de Parkiet ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Wat als je als parkiet al jaren met je baasje samenleeft, en deze na het zien van een documentaire plots besluit dat een volière met allerlei andere type vogels beter voor je is. Johannes de Parkiet is een verhaal over het accepteren van verandering en anderen, en hoe we naar hen kijken.

12 February 2023
Première
Amsterdam
DeLaMar
https://www.degrotehaay.nl/johannes

Recensie

Misfit – de musical ⭐ ⭐ ⭐

De Misfit-musical weet het beste te halen uit het bronmateriaal: een succesvolle, maar inhoudelijk verschrikkelijk voorspelbare film met clichématige karakters. Een leuke jonge cast en aanstekelijke songs maken deze voorstelling (samen met een heerlijk irritant keffertje) toch nog leuk.

11 February 2023
Première
Zaandam
Zaantheater
https://misfitdemusical.nl/

Recensie

Vlaamse Legally Blonde maakt indruk ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

AuFond Producties trekt grote schoenen aan. Het intieme productiehuis pakt onder leiding van Manu Jacobs flink uit met een Vlaamse versie met-alles-erop-en-eraan van de jarennul-topper Legally Blonde. Overmoed? Voor Musicalworld niet, die deelt royaal ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ uit aan deze sprankelende voorstelling. Inclusief videoverslag van de première.

11 February 2023
Première
Antwerpen
Stadsschouwburg Antwerpen
http://www.aufondproducties.be
legally blonde, elle woods, premiere, aufond, helle vanderheyden, lars cuynen, jo hens, loes van den heuvel, frans wollrabe,

Recensie

Renée van Wegberg en Bettina Holwerda met sterke personalityshow ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Een liedjesprogramma lijkt vaak op een vullertje, een zoethouder voor musicalartiesten als het even stil is tussen twee klinkende musicalprojecten. Renée van Wegberg en Bettina Holwerda slagen er met hun humor, zelfspot en hun theaterskills in van #perfect een volwaardige theatervoorstelling te maken.

09 February 2023
Reguliere voorstelling
Amsterdam
DeLaMar
http://www.reneevanwegberg.nl
#perfect, renee van wegberg, bettina holwerda, berry janssen,

Recensie

Checkpoint Charlie: mooie schets van het Berlijn tijdens de Muur ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Met de eerste tourmusical zet Goedemorgen Theaterproducties zich opvallend op de kaart. Een sterke cast brengt een aangrijpende verhaal, al is het wat voorspelbaar, rond een aantal mensen in het Berlijn van 1961.

30 January 2023
Première
Spijkenisse
Theater De Stoep
https://www.checkpointcharliedemusical.nl/

Recensie

Theater Terra’s Jungle Boek: speels en creatief ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Zeker niet alleen voor jonge scouts, die het Jungle Boek van hun spel kennen; deze voorstelling is leuk voor iedereen. Aan het sterke oeuvre van Theater Terra is weer een nieuw hoogtepunt toegevoegd.

28 January 2023
Reguliere voorstelling
Amsterdam
DeLaMar
https://theaterterra.nl/kindervoorstellingen/jungleboek/

Klein budget deert sprankelende Vlaamse Priscilla niet ⭐⭐⭐⭐⭐

Heel bescheiden stelden de makers van de Vlaamse Priscilla Queen of the Desert zich vorige maand op. Met hun beperkte budget konden wij geen voorstelling van West End-proporties verwachten. En toch haalt deze productie ⭐⭐⭐⭐⭐ binnen.

Recensie

Grappige, maar rommelige Regels van Floor ⭐⭐⭐

De televisieserie is al vijf seizoenen een hit, de boekenreeks is populair. Dan is het tijd voor een theaterversie. Het is misschien geen regel van Floor, maar je kunt er de klok wel op gelijk zetten.

20 January 2023
Reguliere voorstelling
Papendrecht
Theater De Willem
https://regelsvanfloor.nl/

Recensie

Wolfgang het wonderjong haalt niet het niveau van zijn voorgangers ⭐⭐⭐½

Veel vierdemuurdoorbraken, knipogen naar de actualiteit en aandacht voor muziek. Dat zijn de vertrouwde elementen van de jaarlijkse familievoorstelling van Pieter Kramer: Wolfgang het wonderjong. En toch heeft de dijenkletser plaatsgemaakt voor de milde glimlach. Wat ontbreekt er?

26 December 2022
Reguliere voorstelling
Rotterdam
Nieuwe Luxor
wolfgang.nu

Recensie

Prachtige Scrooge in Enschede ⭐⭐⭐⭐

De traditionele kerstvoorstelling in het Muziekcentrum kan dit jaar eindelijk weer doorgang vinden. Bij Scrooge beleef je een hartverwarmende middag of avond, die je het ene moment laat lachen, maar het andere moment een traantje van ontroering of verdriet laat wegpinken.

26 December 2022
Reguliere voorstelling
Enschede
Muziekcentrum
https://www.wilminktheater.nl/nl/

Recensie

De Vliegende Hollander is weer gesignaleerd

De Vliegende Hollander, een van de sterkste eigen producties van Storytellers is eindelijk weer te zien. In het CKC in Zoetermeer is een intiemere versie van het spektakelstuk te zien. Cast Blauw maakt indruk tijdens de eerste uitvoering.

23 December 2022
Première
Zoetermeer
CKC
https://www.devliegendehollandermusical.nl/

Recensie

I Wanna Dance: Boeiende verfilming van Whitney Houstons leven ⭐⭐⭐1/2

Een verrassing hier en daar, maar verder is I Wanna Dance: The Whitney Houston Movie een boeiende, maar traditionele biografiefilm rond de koningin van de powerballad Whitney Houston. Een mooie voorbereiding op de reprise van de musical The Bodyguard in maart. (⭐⭐⭐1/2)

20 December 2022
Film (preview)
Amsterdam
Pathé Arena
whitney houston, i wanna dance, naomi ackie,

Recensie

Het Feest van Tante Rita ook op het witte doek

Vorig jaar maakten we al kennis met de aanstekelijke theatervoorstelling rond de Minidisco-liedjes, die dezelfde titel had en dit seizoen nog een aantal keren te zien is. Maar we kunnen nu ook naar de bioscoop, want het avontuur van Lulu en Theo is er nu ook als film.

12 December 2022
Film (preview)

Recensie

All Shook Up schudt Zoetermeer op

De songs van Elvis Presley komen weer tot leven in Greg & Baud's All Shook Up. De liedjes worden in de oorspronkelijke taal gezongen en omlijst met een kolderiek, maar toch hartverwarmend liefdesverhaal. Of moeten we zeggen, een berg liefdesverhalen.

16 December 2022
Première
Zoetermeer
Picasso Lyceum
https://www.greg-baud.nl/

Recensie

Charlie verovert Vlaanderen samen met opa en snoepfabrikant ⭐ ⭐ ⭐ ⭐

Met een grootschalige familieproductie steekt Deep Bridge zijn nek uit. Charlie and the Chocolate Factory is een mooi en vooral zeer geestig schouwspel, vertolkt door een uitmuntende cast.

10 December 2022
Première
Antwerpen
Stadsschouwburg Antwerpen
https://deepbridge.be/shows/charlie/

Opvliegers: Girls on fire -  Sleetse formule opgefrist ⭐⭐⭐⭐

De zesde editie van de Opvliegers-franchise vertoont een behoorlijke koersverandering. Weg is de comedy, weg is de musical, deze Girls on fire is een liedjesprogramma met een babbeltje tussendoor.

Recensie

Before After: aangenaam vertrouwd ⭐⭐⭐1/2

De eerste musical van gloednieuwe producent Oatmilk Studio, Before After, is een fijn, aangenaam gezongen liefdesdrama met vertrouwde elementen.

07 November 2022
Première
Amsterdam
Meervaart
beforeaftermusical.nl
oatmilk, before after, premiere, desi van doeveren, coen bril,

Recensie

Nachtwacht – live in het theater ⭐⭐⭐⭐

In Vlaanderen stonden de Nachtwacht van de gelijknamige Studio100-serie al eerder met shows in het theater. “Het Donkere Spiegelbeeld” is de eerste voorstelling die ook in Nederland te zien is. Het is een show die de liefhebbers zeer bekoort.

29 October 2022
Reguliere voorstelling
Roosendaal
De Kring

Recensie

Waardig afscheid van Harrie Vermeulen ⭐⭐⭐⭐

Genesis, Diana Ross. Als we de recensies van hun concerten dit jaar moeten geloven, zijn deze beroemdheden te lang doorgegaan met waar ze ooit zo beroemd om waren. In ons kleine land nemen we dit jaar afscheid van onze eigen beroemdheid Harrie Vermeulen. Is ook deze comedykoning doorgegaan hoewel zijn ster allang gedoofd was? Integendeel, Harries zwanenzang Zo vader zo zoon! is zijn beste voorstelling ooit. Vier sterren (⭐⭐⭐⭐)

30 October 2022
Première
Zaandam
Zaantheater
pretpakhuis.nl
jon van eerd, zo vader zo zoon, laatste, harrie vermeulen, nandi van beurden, joey schalker, suzanna pleiter, arie cupé

Recensie

Kamp Delta – een showcase van talent

Talentvolle jongeren stelen de show in de gloednieuwe musical ‘Kamp Delta’ van The Singing Factory. Deze musical draait om het leven in een kamp vol jonge overlevenden na einde van de wereld.

28 October 2022
Première
Antwerpen
Zuiderpershuis
https://www.singingfactory.be/

Recensie

Richard III – Shakespeare’s Fake news?

Richard III confronteert Shakespeare met het toneelstuk dat hij over hem schreef: hij vindt het fake news 2.0. Goedemorgen Theaterproducties komt met een heel actuele en geestige benadering van het bekende toneelstuk, die bij de jeugd zeker ook in de smaak zal vallen.

23 October 2022
Première
Gorinchem
Theater Peeriscoop

Recensie

Schuddebuiken bij Young Frankenstein van Con Brio

Con Brio speelt dit weekend de Mel Brooks musical ‘Young Frankenstein’, die hij baseerde op zijn eigen gelijknamige film. Zoals je waarschijnlijk verwacht zit deze vol met fysieke komedie en innuendo. De uitvoering is meer dan geslaagd.

21 October 2022
Première
Oosterhout
De Bussel
https://www.musical-conbrio.nl/producties/young-frankenstein/

Recensie

De Schippers van de Kameleon: met de muziek mee ⭐⭐(⭐)

Het verhaal van de voorstelling voelt niet als een Kameleon-avontuur, niet in de laatste plaats omdat de boot totaal geen rol heeft, en het allemaal maar fantasie blijkt te zijn. Kinderen amuseren zich met het mee doen. Reageren op agent Zwart met al dan niet instemmend geroep, ‘kijk uit achter je; en nummers van de kluis, waar overigens een recalcitrante jonge bezoeker en de reactie daarop voor het grootste lachsalvo van de avond zorgt.

18 October 2022
Première
Leeuwarden
Stadsschouwburg De Harmonie
https://www.homemadeproductions.nl/kameleon/index.html

Recensie

#Los: Cystine Carreon’s tour de force ⭐⭐⭐

Cystine Carreon maakt indruk in haar one-woman musical #Los. Ze blijkt een vrouw van veel talenten. Het verhaal van de voorstelling is niet helemaal van hetzelfde niveau.

Recensie

Die Donker: depressie in theatervorm

Die Donker is een fascinerende muziektheatervoorstelling over depressieve gedachten en de strijd die dat oplevert. Hier is het een duistere gast, die een worstelende componist dan weer helpt, en dan weer tegenwerkt.

14 October 2022
Première
Nijmegen
Lindenberg Cultuurhuis
https://www.diedonker.nl/

Recensie

Een geslaagde Blind Date ⭐⭐⭐⭐

Of de date uit de voorstelling een succes wordt laten we hier even in het midden, maar de voorstelling zelf is zeer geslaagd. Het verhaal, dan weer voorspelbaar, dan weer verrassend, is een uitstekende workout voor de lachspieren.

10 October 2022
Première
Amsterdam
DeLaMar
https://www.blinddate.one/

Recensie

Een Gloednieuwe Kruimeltje-musical ⭐⭐⭐⭐

Het bekende verhaal van Kruimeltje krijgt in deze nieuwe musical weer een nieuw leven. Een voorstelling vol humor, met acteurs die als een razende verschillende rollen spelen, en tijdens de première twee jeugdige talenten.

09 October 2022
Première
Haarlem
Stadsschouwburg
https://repentertainment.nl/kruimeltje-de-musical/

Recensie

De negen levens van Josephine B. ⭐⭐⭐

Het afscheid van de geliefde musicalproducent Judas valt zwaar. "Josephine B. -Een Leven In Revue-". de zwanenzang, toont andermaal de kunde van deze makers, al kan deze voorstelling wat minder beklijven dan hun eerdere topvoorstellingen. Het is opnieuw een lust voor oog en oor, maar weet je hart niet echt te raken.

06 October 2022
Première
Antwerpen (BE)
Fakkel theater - Rode Zaal

Recensie

Water En Vuur

Het Groene Hart heeft dit jaar een flink aanbod aan regionale musicals. Na de waterproblemen in de toekomst van “Gouda op Sterk Water” richt “Water en Vuur” zich juist op water in het verleden: de Oude Hollandse Waterlinie en het rampjaar 1672.

01 October 2022
Reguliere voorstelling
Bodegraven
Het Evertshuis
https://hoofdkwartier1672.nl/projecten/muziektheater-water-vuur/

Recensie

Cruijff scoort weer flink tijdens “neppremière” 14 ⭐⭐⭐⭐

Je kunt als producent nog zo je best doen en een nieuwe seizoen première organiseren voor 14, het theaterspektakel over Johan Cruijff, met zo’n eigenheimer in de hoofdrol geeft deze er wel zijn eigen draai aan. De succesvolle voorstelling is namelijk vanaf deze week weer te zien. Zijn grootste ster is behouden, de sterrenwaardering ook.

29 September 2022
Première
Leusden
Afas Theater
https://www.14theaterspektakel.nl/

Recensie

The Prom: een eigentijdse musicalhit ⭐⭐⭐⭐⭐

Deze musical mag dan niet de totale perfectie zijn, maar het is wel de perfecte keuze voor een waanzinnig geslaagde avond uit. Het verhaal The Prom, dat de komedie van een groteske protestactie van passé Broadwaysterren combineert met een prachtig coming-of-age verhaal, zorgt voor tranen van het lachen, maar ook van ontroering.

26 September 2022
Première
Rotterdam
Nieuwe Luxor Theater

Recensie

Rapunzel van Theater Terra: een meesterlijke voorstelling. ⭐⭐⭐⭐⭐

Hoewel de kern van het sprookje overeind is gebleven, heeft Theater Terra een zeer originele draai gegeven aan het sprookje van de gebroeders Grimm, met een hoofdrol voor dierlijke bijfiguren. In deze versie is het namelijk niet de vader, maar de ooievaar die de fout in gaat in de tuin van de heks.

25 September 2022
Première
Amsterdam
De Meervaart

Recensie

Feesten met René van Kooten is vooral gezellig ⭐⭐⭐⭐

René van Kooten viert deze winter zijn zilveren jubileum als uitvoerend artiest. Dat viert hij met de tournee Op zoek naar René waarmee de bijna vijftiger dwars door het land trekt. De vooral vrolijke terugblik op Renés professionele en privéleven verdient vier (⭐⭐⭐⭐) sterren.

23 September 2022
Première
Zoetermeer
Stadstheater
schultheisvankooten.nl
rene van kooten, op zoek naar rene

Recensie

Fraaie Ghost in Knokke-Heist

Met Ghost, de musical geeft musicalgroep Milo een mooi visitekaartje af. Een bijzonder LED-decor is de blikvanger, maar het zijn de hoofdrolspelers die je hart stelen.

11 September 2022
Reguliere voorstelling
Knokke-Heist
CC Scharpoord

Charlie and the Chocolate Factory: kleinschaliger maar niet minder effectief ⭐⭐⭐⭐

De eerste musicalpremière van het nieuwe seizoen is onmiddellijk raak. Charlie and the Chocolate Factory (Theateralliantie) krijgt vier (⭐⭐⭐⭐) sterren.

Recensie

Wiet Waterlanders en de Negende Compagnie van Heethoofden

The Singing Factory loopt over van talent. Dat is ook bij deze voorstelling weer overduidelijk. Helaas haalt het script de hoge kwaliteit van de acteurs niet, en zorgen decorwissels voor vervelende onderbrekingen.

09 September 2022
Première
Mechelen
Stadsschouwburg Mechelen
https://www.singingfactory.be/

Recensie

Big Fish maakt hoge verwachtingen meer dan waar

Het is altijd een flinke reis naar Brugge, waar Koté-Koer residentie houdt, maar eerdere voorstellingen bleek dit steeds de moeite waard. Op deze Big Fish hebben we – we moeten het wederom zeggen – door de omstandigheden lang moeten wachten. Ondanks dat of juist daardoor (het zal een vraag blijven) maar wat is het een prachtige voorstelling geworden.

04 September 2022
Reguliere voorstelling
Brugge (BE)
Magdalenazaal
https://kote-koer.be

Recensie

Van Katoen en Water: 602 jaar Almelo ⭐⭐⭐⭐

Almelo heeft een traditie opgebouwd van sterke voorstellingen op locatie rond lokale thema's. 'Van Katoen en Water' is de derde en ook deze is een hele belevenis. Humor en ontroering, geschiedenis en heden, grootschalige en kleine scènes. Met een magistrale Laus Steenbeeke in de hoofdrol

Première
Almelo
Indiëterrein (voormalige Ten Cate fabriek)
https://www.vankatoenenwater.nl/

Recensie

De Freule: executie in een steengroeve ⭐⭐⭐⭐

Na enige jaren onderbreking is de Steengroeve in Winterwijk weer het toneel van een grootschalige voorstelling. ‘De Freule’ is een gloednieuwe musical rond een verhaal uit de regio. Met een sterke Renée van Wegberg in de titelrol staat een zeer geslaagde voorstelling.

09 August 2022
Première
Winterswijk
Steengroevetheater
https://steengroevetheater.nl/

Interview

Start repetities Van Katoen en Water – 600 (+2) jaar Almelo

600 jaar Almelo is natuurlijk een mooie gelegenheid om weer een fraaie buitenproductie op te zetten. De bekende oorzaak zorgt voor 2 jaar vertraging, maar nu gaan de repetities eindelijk van start. Musicalworld was erbij, en sprak met regisseur Anne de Blok en acteurs Merel Kappenburg, Laus Steenbeeke en Renée de Gruijl. Hoe redt Laus zich met drie projecten tegelijkertijd? Wat is de gedachte van Anne de Blok achter het stuk? Waar komt Merel Kappenburg vandaan? En is Renée de Gruijl niet bijzonder vroeg begonnen met netwerken.

27 July 2022
Repetitie
Almelo
Indiëterrein

Recensie

Nederlandse Falsettos in première ⭐⭐⭐

Tijdens de Pride-periode is in DeLaMar met enig uitstel door welbekende redenen de voorstelling Falsettos te zien. De mooie, vaak grappige voorstelling kent een sterke cast, maar weet niet echt te emotioneren.

25 July 2022
Première
Amsterdam
Delamar
https://opusone.nl/falsettos/

Recensie

14 het verhaal: Nieuwe spelers in actie

Zoals het vaker gaat bij voorstellingen die langer spelen: er zijn er op een gegeven moment cast-wissels. Zo ook bij de voorstelling 14 het verhaal, die op dit moment (en straks na de zomerstop) te zien is in het AFAS-theater in Leusden.

09 July 2022
Reguliere voorstelling
Leusden
AFAS Theater
https://www.14hetverhaal.nl/

Recensie

Natuurlijk - 3 Voorstellingen in de Overijsselse open lucht

Wat is er mooier dan wandelen in de vrije natuur, en dan ook nog eens drie keer een korte muzikale theatervoorstelling bekijken. Tot en met 10 juli kan dat in Hof Espelo in Enschede. Later deze maand in het Reestdal in Balkbrug.

Recensie

Hello Again lijkt meer bewijsvoering voor een stelling ⭐⭐⭐1/2

In tien scènes laat Hello Again zien dat de mens hopeloos stuntelt als het gaat om relaties en initimiteit. Waarom de voorstelling toch ⭐⭐⭐1/2 ster krijgt, lees je in de recensie van Musicalworld.

02 July 2022
Première
Amsterdam
DeLaMar West
de-kernploeg.nl
hello again, michael john lachiusa, de kernploeg, brigitte heitzer, doris baaten, cystine carreon

Recensie

Strijdvaardige Napoleon in de regen

Na drie jaar is het eindelijk weer zo ver: een nieuwe productie in het Zoetermeerse Buytenpark. En net als met Jeanne D’Arc toen staat er met Napoleon nu weer een bijzondere internationale titel.

30 June 2022
Première
Zoetermeer
Buytenparktheater
https://www.napoleonmusical.nl/

Recensie

Gouda Op Sterk Water

Het 750-jarig bestaan van de stad Gouda is een goede aanleiding voor een musical over de stad. Geen historisch stuk, maar over de problemen van de nabije toekomst (en natuurlijk ook al een beetje nu. Het levert een overdadig spektakel op.

Reguliere voorstelling
Gouda
GoudAsfalt
https://goudaopsterkwater.nl/

Recensie

Carrie van Oberon (Alkmaar) – eindoordeel: dik geslaagd

De Oberon-versie van het highschooldrama ‘Carrie’ over de “class of ‘79” kan maar een oordeel krijgen. Dik geslaagd. Sterk gezongen, sterk gespeeld, en eenvoudig maar fraai vormgegeven. Ze doen dit geweldige stuk eer aan.

25 June 2022
Première
Alkmaar
Taqa Theater De Vest
https://www.oberontheater.nl

Recensie

Komt voor de bakker heeft zijn bijzondere publiek hoog zitten ⭐⭐⭐1/2

Gelukkig oud worden door muziek. Om de kwaliteit van het leven van oude mensen – met en zonder dementie – hoog te houden brengt Music Care muziektheater in zorginstellingen. Kant-en-klaar aan huis. Dit seizoen staat het komische, nostalgische Komt voor de bakker op het programma. Afgelopen maandag 20 juni ging het stuk onder grote belangstelling in première in Baarn. Voor deze gelegenheid werd de situatie omgedraaid.

20 June 2022
Première
Baarn
Theater de Speeldoos
http://www.musiccare.nl
music care, ouderen, komt voor de bakker, julia berendse,

Recensie

Hé Kom er Maar Bij, bij Oliver! van DAPA en NME-Kids On Tour.

Jeugdig (Kids On Tour) en jongvolwassen (DAPA) talent spelen de heerlijke musical Oliver! Het Koorenhuis barst uit zijn voegen bij songs als 'Hé Kom er maar bij'

19 June 2022
Reguliere voorstelling
Den Haag
Het Koorenhuis
https://www.musicalopleiding.nl/

De Schone Van Boskoop – 800 jaar Boskoop ⭐⭐⭐⭐(⭐)

Een voorstelling over het maken van een voorstelling, over 800 jaar Boskoop. Een plaats zonder indrukwekkende historische gebeurtenissen. Het blijkt een gouden greep, want het levert een grandioze musical op.

18 June 2022
Première
Boskoop
Flora Theater

Recensie

Loena: het vierde jaar FSA zwaait af

De vierdejaars studenten van de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater zijn, na het extra jaar, nu definitief klaar. Ze zwaaien af met een nieuwe theatervoorstelling over een nieuw begin. Loena gaat over een nieuwe start van de mensheid (over 100 jaar) op Mars.

15 June 2022
Première
Amsterdam
DeLaMar
https://www.franksandersakademie.nl/

Recensie

Derdejaars Frank Sanders’ Akademie studenten stralen in Pippin

Lachen door het leven. Grootmoeder Berthe zingt het in de musical Pippin. Het zal voor de derdejaars studenten van de Frank Sanders Akademie voor Musicaltheater deze coronajaren niet zijn meegevallen. Maar bij deze afronding kan het weer: lachen, als acteur in een heerlijke voorstelling, en als publiek.

10 June 2022
Laatste voorstelling
Amsterdam
DeLaMar West
https://www.franksandersakademie.nl/

Recensie

Our House – feest in Wageningen

Tot en met zondag in Wageningen: een van de leukste jukeboxmusicals die er is. De Madness-musical Our House wordt er door Sempre Sereno uitstekend uitgevoerd.

08 June 2022
Wageningen
De Junushof
https://www.sempresereno.nl/

Recensie

Urinetown van Unidos (Velsen)

Een van de mafste musicals van deze eeuw is zeker Urinetown. In Velsen was deze voorstelling na heel wat uitstel eindelijk te bewonderen.

20 May 2022
Première
Velsen
Stadsschouwburg Velsen
http://musicalvereniging-unidos.nl/

De zomer breekt aan met Dagboek van een herdershond ⭐⭐⭐⭐

Spektakel en intiem, het komt allemaal samen in Dagboek van een herdershond. Met uitstekende acteurs aan het roer wordt de Albert Verlinde-musical een ⭐⭐⭐⭐-ervaring.

Recensie

Ketnet musical: De Finale ⭐⭐⭐⭐

De allerlaatste van zeven Ketnet musicals. We gaan de energie, de spelvreugde en de jeugdige talenten missen. Gelukkig is deze laatste wel weer een spetterende voorstelling en zijn sterren 25 tot en met 28 een feit.

01 May 2022
Reguliere voorstelling
Antwerpen
Stadsschouwburg Antwerpen

Recensie

Minidisco en het Feest van Tante Rita ⭐⭐⭐⭐

De moderne kinderliedjes van Minidisco zijn de basis voor een geestige familievoorstelling, waarbij de kinderen nauwelijks aansporing nodig hebben om mee te doen.

18 April 2022
Rotterdam
Theater Zuidplein
https://www.minidiscotheater.nl/

Recensie

Annie laat zich nog een laatste keer zien ⭐⭐⭐

In 2019 ging de meest recente versie van Annie in première en net als veel andere voorstellingen, kon die tour niet worden afgemaakt. Dat gebeurt nu. In DeLaMar is de voorstelling tot en met 8 mei te zien, met een deels nieuwe cast.

Première
Amsterdam
DeLaMar
https://theateralliantie.nl/

Recensie

The Sound of Music in Oudewater

Oudewater heeft lang moeten wachten op de opvolger van het fraaie Ciske de Rat, maar het is het waard geweest. Tot en met aanstaande zaterdag is er nu een zeer charmante uitvoering te zien van de musicalklassieker The Sound of Music.

16 April 2022
Reguliere voorstelling
Oudewater
Sporthal de Noortsyde
https://www.treatief.nl/

Recensie

Job Greuter’s Kind of Odyssey ⭐⭐⭐⭐

A Kind of Odyssey is een musical die niet alleen door Job Greuter wordt gespeeld, maar ook door hem werd geschreven en gecomponeerd. Het spelen doet hij niet alleen. In deze wonderlijke, maar ook grappige éénakter krijgt hij hulp van een zevenkoppig orkest, en drie topmedespelers.

28 March 2022
Première
Amsterdam
DeLaMar West
https://delamar.nl/voorstellingen/a-kind-of-odyssey/

Recensie

Fraai benefietconcert DAPA voor giro 555

Twee concerten in de Lourdes Kerk in Scheveningen ten behoeve van giro 555. De volledige Dutch Academy of Performing Arts en het The Hague Symphonic Pop Orchestra voor vijf kwartier muzikaal genot. Een reis door de veelal bekende musicals, met een vleugje Wim Sonneveld. Alle leerlingen van DAPA, een flink orkest en een ruimte met een geweldige akoestiek. Alles is aanwezig voor een gevarieerd concert, onder de titel Next Musical Express 2022, dat je het ene moment laat meeklappen, en op andere momenten subtiel naar een zakdoekje laat zoeken. Met als magistraal hoogtepunt de a-capella koorversie van het partizanen-lied ‘Bella Ciao’.

25 March 2022
Musicalconcert
Scheveningen
Lourdes Kerk

Recensie

(On)Gewenste visite: het morele dilemma van The Visit (BMT)

Een kleine gemeenschap op de rand van de afgrond. Een weldoener die ooit uit het stadje vertrok wil wel helpen, maar stelt wel een wrede eis. Gerechtigheid voor het verleden door de dood van de dader. Nog een paar keer te zien in ons land: een prachtige Nederlandse versie van de musical Der Besuch der Alten Dames onder de naam The Visit.

24 March 2022
Première
Breda
Chassé Theater
https://www.bmtproducties.nl/the-visit-musical

Recensie

NJMT’s enthousiaste (Alice in) Wonderland

Het NJMT tourt jaarlijks met een voorstelling door het land. Een klein aantal professionals ondersteunt dan in een paar belangrijke rollen een flink ensemble jeugdige spelers, waarvan, zo blijkt uit het verleden, een aantal op latere leeftijd ook in het professionele circuit succes boeken. Over boeken gesproken: deze musical zijn veelal gebaseerd op jeugdboeken, en dit keer is Alice in Wonderland aan de beurt.

20 March 2022
Première
Amstelveen
Schouwburg Amstelveen
http://alicemusical.nl/

Recensie

Volkstuin complex: intrigerend gegeven in ongemakkelijke vorm ⭐⭐⭐

Volkstuin complex heeft ons maandenlang op het verkeerde spoor gezet. Afgaand op de theaterbrochures leek de nieuwe muzikale voorstelling van Bos Theaterproducties een hilarisch stuk te worden over de volkstuintjessubcultuur. Lachen om meewarige karakters met groene vingers. De publiciteitsfoto hielp mee aan de suggestie: we zien een chic – of in ieder geval stads – geklede Ricky Koole te midden van kleurrijke getuinbroekte types. Dat beloofde een heerlijke botsing van twee culturen te worden. Niets is minder waar.

20 March 2022
Première
Amsterdam
DeLaMar
volkstuincomplex.nl
volkstuin complex, bos theaterproducties, daniel cornelissen, rop verheijen, tina de bruin, ricky koole,

Recensie

Het Groene Meisje - Max Tak ⭐⭐⭐⭐

Schoonmaken doe je met zwaar chemische middelen, en alles van buiten, levend of stof, is schadelijk. Dat is de levensvisie van de ooms van Destiny, zelf een liefhebber van alles wat groeit en bloeit. In de voorstelling Het Groene Meisje (8+) van Max Tak ervaren we de botsing, die we een sterke milieumusical kunnen noemen.

13 March 2022
Reguliere voorstelling
Rotterdam
Maaspodium
https://maxtak.nl/

Fotoverslag

Bonnie & Clyde: ze zijn er bijna

Binnenkort te zien in de voormalige Graanschuur in Zoetermeer: Greg & Baud's Bonnie & Clyde. Jeroen ging kijken bij een van de laatste repetitiemomenten, en schreef het volgende verslag.

06 March 2022
Repetitie
Zoetermeer
Restaurant 1892
https://www.greg-baud.nl/

Recensie

Metamorfosen: Kwatta’s laatste voorstelling ⭐⭐⭐⭐

Verhalen uit de Griekse mythologie. Ze lopen voor de mensen vaak niet goed af. In Metamorfosen komen een aantal van deze mythes langs, smaakvol gebracht door vier acteurs en vier muzikanten. Het lijkt ook symbolisch voor het gezelschap: ook voor Kwatta loopt het niet goed af.

11 March 2022
Try-out
Nijmegen
Het Badhuis